Ménesi út 16. – Elekes-villa

Ménesi út 16. – Elekes-villa

MÉRFÖLDKŐ: Helyi védettség alá került az Elekes-villa

2021. november 26. - BRN_

20211119_1217_tgy8413_ujbuda.jpg

A XI. kerületi önkormányzati képviselők a november 18-i testületi ülésen fontos döntés született: a településkép védelméről szóló rendelet módosításával kerületi helyi védelem alá került a Ménesi út 16. alatti Elekes-villa! A fejleményről a kerületi újság és Barabás Richárd képviselő Facebook-oldala is beszámolt.

Az Elekes-villa helyi védelem alá vonásának előkészítéseként Újbuda Önkormányzatának megbízásából a Völgyzugoly Műhely Kft. idén nyáron elvégezte az épület értékvédelmi vizsgálatát - adta hírül az ujbuda.hu. Eszerint az ingatlan az átalakítások, bővítések ellenére továbbra is képviseli a 20. század eleji gellérthegyi villaépítészet miliőjét és minőségét.

Az utcaképben elfoglalt hely, a telekbeépítés léptéke, az épület tető- és tömegformája, homlokzata védendő értékek. Az épület külső nyílászárói (a kevés cserélt kivételével) történeti értéket képviselnek, ugyanúgy, mint számos belső ajtó, valamint az eredeti vasalatok, kilincsek. Megőrzendő a Ménesi út felőli kőpilléres kerítés is, amely hozzájárul az utcakép egységéhez. A környék építészeti követelményeit meghatározó 2017-es településképi rendelet egyebek közt megszabja a homlokzati nyílászárók cseréjének feltételeit, a homlokzat tagozatainak, domborműveinek megóvását. Az ennél bővebb, immár a Ménesi úti villára is kiterjedő, a kerületi helyi védett építészeti értékekre vonatkozó előírások értelmében bontásra csak a védettség megszüntetése után, műszaki eszközökkel helyre nem állítható károsodás esetén van mód. Az értékvédelmi dokumentációban rögzített alkotórészeket védelem illeti meg, ideértve a külső és belső díszelemeket. Egy felújítás során kiemelt figyelmet kell fordítani a nyílászárókra, ha cserélni kell, akkor javasolt az eredetinek megfelelőket készíteni. Állagmegóvási szempontból javasolt az épületet befutó növényzet mielőbbi eltávolítása – állapította meg a Völgyzugoly Műhely vizsgálata.

A helyi védettség megszerzése fontos eredmény, elbontani vagy radikálisan átalakítani nem lehet. Mivel a Gellért-hegyen alig van helyi védettség alatt álló épület, a mostani lépés precedenst is adhat. Mindenesetre a korábban önkormányzati tulajdonú Elekes-villa elidegenítése időközben megtörtént, az új tulajdonos ezen a héten megkezdte a munkálatokat a Himfy utcai bejárat kialakításával. A közelben élők remélik, hogy a felújítás méltó és ízléses lesz.

A villaépület évszázados történetéről itt lehet olvasni.

Fotó és infók: ujbuda.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://menesi16.blog.hu/api/trackback/id/tr7416765990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása