Ménesi út 16. – Elekes-villa

Ménesi út 16. – Elekes-villa

[Frissítve!] Helyi védettség nélkül privatizálhatják a 100 éves Gellért-hegyi Elekes-villát

2021. június 16. - BRN_

elekes_villa_terv_epulet.jpg

Újbuda önkormányzatának június 17-i képviselő-testületi ülésen dönthetnek a helyi képviselők több ingatlan, köztük a Ménesi út 16. (Elekes-villa – volt habilitációs központ) eladásáról – ez derül ki az önkormányzat honlapjára feltöltött előterjesztésből. A dokumentum alapján a hamarosan 100 éves épület vevője a Startimmo Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. lesz, nettó 462 millió forintért. A cég többségi tulajdonosa Ruszlan Rahimkulov, aki Megdet Rahimkulov milliárdos orosz üzletember egyik fia, és leginkább szállodapiaci terjeszkedéséről ismert.

A Himfy–Ménesi övezet lakói tavasszal összefogtak, hogy az Elekes-villa a privatizáció után se lehessen bontás áldozata, ne lehessen a helyén túlméretezett, tájidegen óriásberuházás: petícióban követelték, hogy az önkormányzat az eladás előtt helyezze helyi védettség alá a Ménesi 16.-ot. Ez azonban nem történt meg, az épület továbbra sem áll semmilyen védettség alatt.

Ugyanakkor az önkormányzat honlapjára feltöltött előterjesztésből kiderül, hogy az eladó érdemi vállalásokra kötelezi a Startimmo Kft.-t, a cél pedig a felújítás:

menesi16.png

A Himfy–Ménesi övezet lakói ugyanakkor nem értik, hogy a – megfelelő dokumentáció elkészítése után – egyszerű testületi döntéssel megadható helyi védettség miért nem az eladás ELŐTT kerül az épületre. Így a garanciacsomag utolsó pontja kiskapunak tűnik: a Gellért-hegy lakói éppen az elmúlt években láttak több esetet, amikor a fairtást vagy túlméretezett építkezést „független szakértői vélemény” alapozott meg.

A helyi lakók továbbra is aggódva figyelik az eseményeket, és bíznak abban, hogy a majd' 100 éves villa, a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaság volt székháza megmarad.

FRISSÍTÉS: az eladás megtörtént, de a környéken lakók további garanciákat kaptak. Részletek itt.

menesi_16_elekes_villa.jpg

Az Elekes-villa történetéről itt lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://menesi16.blog.hu/api/trackback/id/tr5116595190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása