Ménesi út 16. – Elekes-villa

Ménesi út 16. – Elekes-villa

A „saroktelek” után a Ménesi úti villáért is összefogtak a XI. kerületi polgárok

2021. május 07. - BRN_

menesi_16_elekes_villa.jpg

A XI. kerületi Ménesi út 16. közvetlen környezetében élő több mint 90 lakos (bejegyzésünk élesítése után a számot frissítettük - a szerk.) május 6-án és 7-én és 10-én – a kerületi ingatlanpályázatok határidejéhez időzítve – levelet és petíciót juttatott el a kerületvezetéshez és a főépítészhez. A levélben kifejezik: aggódva figyelik, hogy a Ménesi út 16. szám alatt található, 4964/1 helyrajzi számon nyilvántartott villaépület – klasszikus nevén: „Elekes-villa” – értékesítéséről szóló pályázati felhívást úgy tette közzé a tulajdonos Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, hogy a rövid időn belül 100 éves, egykor a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaságnak otthont adó ház nem áll semmilyen védettség alatt. Vagyis amennyiben olyan tulajdonoshoz kerül, aki nem számol (legalább) a főfalak megtartásával, az épület eltűnhet a föld színéről, és alkalom nyílhat egy újabb tájseb méretű óriásberuházásra.

Az Elekes-villa környékén élők határozottan kérik, hogy az önkormányzat addig ne hirdessen eredményt az eladási pályázaton, ameddig az épület nem kerül védettség alá! Csak így kaphatnak garanciát az 1920-as évek óta kialakult utcakép megóvására.

Szentimreváros lakóit sokkolták az utóbbi idők jelentős környezetterheléssel és az utcakép(ek) radikális átalakulásával járó építkezései (a Szent Margit és a Szent Imre Gimnáziumok csarnoképületei, Bibó Szakkollégium), valamint más, tőlünk távolabbi, egyelőre még csak terv állapotban létező kerületi nagyberuházások (pl. Buda Gardens). Ezért szeretnének biztosítékot kapni, hogy a Himfy–Ménesi viszonylatban több radikális bontásra, átalakításra nem kerül sor.

Korábbi blogbejegyzésben feltártuk az Elekes-villa évszázados történetét: a ház 1924-ben épült Elekes György gépészmérnök megbízásából, az épületet Csapó Heim József és Faludi Jenő műépítészek irodája tervezte. A pár év híján 100 éves, jellegzetesen gellérthegyi ház eredetileg nem közintézménynek épült, de az 50-es évektől csecsemőotthon működött benne, illetve a rendszerváltás után habilitációs központ.

A bejegyzés trackback címe:

https://menesi16.blog.hu/api/trackback/id/tr8116525416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása