Ménesi út 16. – Elekes-villa

Ménesi út 16. – Elekes-villa

MÉRFÖLDKŐ: Helyi védettség alá került az Elekes-villa

2021. november 26. - BRN_

20211119_1217_tgy8413_ujbuda.jpg

A XI. kerületi önkormányzati képviselők a november 18-i testületi ülésen fontos döntés született: a településkép védelméről szóló rendelet módosításával kerületi helyi védelem alá került a Ménesi út 16. alatti Elekes-villa! A fejleményről a kerületi újság és Barabás Richárd képviselő Facebook-oldala is beszámolt.

Az Elekes-villa helyi védelem alá vonásának előkészítéseként Újbuda Önkormányzatának megbízásából a Völgyzugoly Műhely Kft. idén nyáron elvégezte az épület értékvédelmi vizsgálatát - adta hírül az ujbuda.hu. Eszerint az ingatlan az átalakítások, bővítések ellenére továbbra is képviseli a 20. század eleji gellérthegyi villaépítészet miliőjét és minőségét.

Az utcaképben elfoglalt hely, a telekbeépítés léptéke, az épület tető- és tömegformája, homlokzata védendő értékek. Az épület külső nyílászárói (a kevés cserélt kivételével) történeti értéket képviselnek, ugyanúgy, mint számos belső ajtó, valamint az eredeti vasalatok, kilincsek. Megőrzendő a Ménesi út felőli kőpilléres kerítés is, amely hozzájárul az utcakép egységéhez. A környék építészeti követelményeit meghatározó 2017-es településképi rendelet egyebek közt megszabja a homlokzati nyílászárók cseréjének feltételeit, a homlokzat tagozatainak, domborműveinek megóvását. Az ennél bővebb, immár a Ménesi úti villára is kiterjedő, a kerületi helyi védett építészeti értékekre vonatkozó előírások értelmében bontásra csak a védettség megszüntetése után, műszaki eszközökkel helyre nem állítható károsodás esetén van mód. Az értékvédelmi dokumentációban rögzített alkotórészeket védelem illeti meg, ideértve a külső és belső díszelemeket. Egy felújítás során kiemelt figyelmet kell fordítani a nyílászárókra, ha cserélni kell, akkor javasolt az eredetinek megfelelőket készíteni. Állagmegóvási szempontból javasolt az épületet befutó növényzet mielőbbi eltávolítása – állapította meg a Völgyzugoly Műhely vizsgálata.

A helyi védettség megszerzése fontos eredmény, elbontani vagy radikálisan átalakítani nem lehet. Mivel a Gellért-hegyen alig van helyi védettség alatt álló épület, a mostani lépés precedenst is adhat. Mindenesetre a korábban önkormányzati tulajdonú Elekes-villa elidegenítése időközben megtörtént, az új tulajdonos ezen a héten megkezdte a munkálatokat a Himfy utcai bejárat kialakításával. A közelben élők remélik, hogy a felújítás méltó és ízléses lesz.

A villaépület évszázados történetéről itt lehet olvasni.

Fotó és infók: ujbuda.hu

Döntöttek az Elekes-villa eladásáról, de a környék lakói garanciákat kaptak

148352790_3943279119050119_4226274820692955146_n.jpg

Ahogy korábbi blogposztban írtunk róla, Újbuda önkormányzatának június 17-i képviselő-testületi ülésen döntöttek több ingatlan, köztük a Ménesi út 16. (Elekes-villa – volt habilitációs központ) eladásáról. A hamarosan 100 éves épület vevője a szavazás eredményeként a Startimmo Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. lehet, nettó 462 millió forintért.

Az eladás előtt a polgármester befogadott egy nagyon fontos módosító javaslatot, miszerint a korábban tárgyalt kiskapus pont (hogy mégis bontathat a vevő, ha hoz egy szakvéleményt) kiegészült azzal, hogy a felújításra alkalmatlan állapotot egy önkormányzati szakértőnek IS meg kell erősíteni. (A dolog előzményéről itt írtunk.)

Ez alapján már kijelenthető, hogy a környéken lakók erős garanciákat kaptak arra, hogy a szűk évszázados történetű, komoly értéket képviselő, jellegzetesen gellérthegyi villaépület megmaradhat.

Tovább

[Frissítve!] Helyi védettség nélkül privatizálhatják a 100 éves Gellért-hegyi Elekes-villát

elekes_villa_terv_epulet.jpg

Újbuda önkormányzatának június 17-i képviselő-testületi ülésen dönthetnek a helyi képviselők több ingatlan, köztük a Ménesi út 16. (Elekes-villa – volt habilitációs központ) eladásáról – ez derül ki az önkormányzat honlapjára feltöltött előterjesztésből. A dokumentum alapján a hamarosan 100 éves épület vevője a Startimmo Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. lesz, nettó 462 millió forintért. A cég többségi tulajdonosa Ruszlan Rahimkulov, aki Megdet Rahimkulov milliárdos orosz üzletember egyik fia, és leginkább szállodapiaci terjeszkedéséről ismert.

A Himfy–Ménesi övezet lakói tavasszal összefogtak, hogy az Elekes-villa a privatizáció után se lehessen bontás áldozata, ne lehessen a helyén túlméretezett, tájidegen óriásberuházás: petícióban követelték, hogy az önkormányzat az eladás előtt helyezze helyi védettség alá a Ménesi 16.-ot. Ez azonban nem történt meg, az épület továbbra sem áll semmilyen védettség alatt.

Ugyanakkor az önkormányzat honlapjára feltöltött előterjesztésből kiderül, hogy az eladó érdemi vállalásokra kötelezi a Startimmo Kft.-t, a cél pedig a felújítás:

menesi16.png

A Himfy–Ménesi övezet lakói ugyanakkor nem értik, hogy a – megfelelő dokumentáció elkészítése után – egyszerű testületi döntéssel megadható helyi védettség miért nem az eladás ELŐTT kerül az épületre. Így a garanciacsomag utolsó pontja kiskapunak tűnik: a Gellért-hegy lakói éppen az elmúlt években láttak több esetet, amikor a fairtást vagy túlméretezett építkezést „független szakértői vélemény” alapozott meg.

A helyi lakók továbbra is aggódva figyelik az eseményeket, és bíznak abban, hogy a majd' 100 éves villa, a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaság volt székháza megmarad.

FRISSÍTÉS: az eladás megtörtént, de a környéken lakók további garanciákat kaptak. Részletek itt.

menesi_16_elekes_villa.jpg

Az Elekes-villa történetéről itt lehet olvasni.

A „saroktelek” után a Ménesi úti villáért is összefogtak a XI. kerületi polgárok

menesi_16_elekes_villa.jpg

A XI. kerületi Ménesi út 16. közvetlen környezetében élő több mint 90 lakos (bejegyzésünk élesítése után a számot frissítettük - a szerk.) május 6-án és 7-én és 10-én – a kerületi ingatlanpályázatok határidejéhez időzítve – levelet és petíciót juttatott el a kerületvezetéshez és a főépítészhez. A levélben kifejezik: aggódva figyelik, hogy a Ménesi út 16. szám alatt található, 4964/1 helyrajzi számon nyilvántartott villaépület – klasszikus nevén: „Elekes-villa” – értékesítéséről szóló pályázati felhívást úgy tette közzé a tulajdonos Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, hogy a rövid időn belül 100 éves, egykor a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaságnak otthont adó ház nem áll semmilyen védettség alatt. Vagyis amennyiben olyan tulajdonoshoz kerül, aki nem számol (legalább) a főfalak megtartásával, az épület eltűnhet a föld színéről, és alkalom nyílhat egy újabb tájseb méretű óriásberuházásra.

Az Elekes-villa környékén élők határozottan kérik, hogy az önkormányzat addig ne hirdessen eredményt az eladási pályázaton, ameddig az épület nem kerül védettség alá! Csak így kaphatnak garanciát az 1920-as évek óta kialakult utcakép megóvására.

Szentimreváros lakóit sokkolták az utóbbi idők jelentős környezetterheléssel és az utcakép(ek) radikális átalakulásával járó építkezései (a Szent Margit és a Szent Imre Gimnáziumok csarnoképületei, Bibó Szakkollégium), valamint más, tőlünk távolabbi, egyelőre még csak terv állapotban létező kerületi nagyberuházások (pl. Buda Gardens). Ezért szeretnének biztosítékot kapni, hogy a Himfy–Ménesi viszonylatban több radikális bontásra, átalakításra nem kerül sor.

Korábbi blogbejegyzésben feltártuk az Elekes-villa évszázados történetét: a ház 1924-ben épült Elekes György gépészmérnök megbízásából, az épületet Csapó Heim József és Faludi Jenő műépítészek irodája tervezte. A pár év híján 100 éves, jellegzetesen gellérthegyi ház eredetileg nem közintézménynek épült, de az 50-es évektől csecsemőotthon működött benne, illetve a rendszerváltás után habilitációs központ.

Az Elekes-villa (Ménesi út 16.) évszázados története

148352790_3943279119050119_4226274820692955146_n.jpg

A budai Himfy utca és a Ménesi út sarkán, az Eötvös József Collégiummal átellenben magasodó ódon villaépületet a legtöbben úgy ismerik, mint habilitációs – vagyis veleszületett rendellenességgel küzdő gyerekeket gondozó – központot. De a pár év híján 100 éves, jellegzetesen gellérthegyi ház eredetileg nem közintézménynek épült. E rövid blogposzt célja bemutatni a vázlatos történetét.

Az önkormányzati tulajdonú, évek óta üresen álló villa a napokban azért került a hírekbe, mert szerepel a helyi privatizációra kikiáltott tételek között. E blogposzt célja az ismeretterjesztés: az épület akkor menthető meg a bontástól, ha jelenlegi és jövőbeli felelős (!) tulajdonosai tisztában vannak múltjával és eszmei értékével.

*

A 20. század elején a Gellért-hegy déli lejtője (Jókai Mór szavai szerint: „Budapest Riviérája”) egészen másként festett, mint ma. A Villányi és Somlói út közötti terület alig volt beépítve, a mai Móricz Zsigmond körtérhez közel eső részt az 1910-ben Alpár Ignác tervei alapján épült Eötvös Collégium uralta. Alatta a tízes években kezdek kinőni a földből egyszerűbb felépítésű nyári villák. 1916-ból már van adat, hogy a mai Ménesi út 16. (akkori számozás szerint: Ménesi út 10., I. kerület) helyén is ilyen nyári villa állt, melynek tulajdonosa a lakcímjegyzék szerint Hein Sámuel és neje volt.

fortepan_175012.jpg

 Az Eötvös Collegium a 20. század elején (fotó: Fortepan / Berecz)

A telken ma is álló házra a tervdokumentumok szerint 1923-ban adtak ki építési engedélyt, és 1924-ben építették a villaépületet, Elekes Adolf György (más forrásokban csak Elekes György) gépészmérnök megbízásából. Erről tudósít az alábbi kicsi hír: „A Ménesi út 10. számú ház építési munkálatainál az állvány összedőlt és maga alá temette Bajusz Mihály 30 éves betonmunkást A szerencsétlenül járt ember súlyos zúzódásokat szenvedett és mindkét lába eltörött.”

151975871_10159197262839379_5980080480139161581_n.jpg

Forrás: Népszava, 1924-09-28 / 216. szám

Elekes György ide, a Ménesi út 10-be jelentette be a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaságot, melynek igazgatója volt. Az Elekes-villa közvetlen környezete, a mai Himfy utca ekkoriban, a 20-as években kezdet beépülni: itt vett telket Wälder Gyula építész (a Madách téri ikonikus téglaépületek tervezője), és építtetett 1928-ban saját célra családi házat neobarokk stílusban (ma egyházközségi tulajdon, a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia épülete), de itt építkezett a kor neves színésznője, a tragikus sorsú Zilahy Irén is. A Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaság Ménesi út–Himfy utcai „székházára” mindenesetre a környék tősgyökeres lakói Elekes-villaként emlékeznek.

Az épületet Csapó Heim József és Faludi Jenő műépítészek irodája tervezte.

menesi_16_terv.jpg

Az Elekes-villa 1923-as terve

A Ménesi utat 1929-30-ban átnevezték Nagyboldogasszony útjára, a telkeket újraszámozták. Ekkor került az Elekes-villa a 16. szám alá. A második világháború után nevezték vissza az utat Ménesire, a számozás viszont maradt. Innentől Ménesi út 16. az Elekes-ház. (A Ménesi utat az aradvármegyei Ménes község után nevezték el. Az ok: korábban még a hegy egész déli lejtője szőlővel volt beültetve. A Somlói utat a somlói, a Villányi utat a villányi, a Ménesi utat a ménesi bortermővidékről keresztelték.)

Elekeséken kívül a villának az 1944. június 1-jén készült adatszolgáltatási ív szerint három lakója volt: Fazekas István (gondnok), Hirsch Ernő és Krausz Pál. 1955-ből még van nyom arról, hogy Elekes vezetéknevű emberek laknak a házban. 1979-ben viszont már arról jelennek meg apróhirdetések, hogy a Fővárosi Csecsemőotthon „Buda” azonnali belépésre felvesz gondozónőt a Ménesi 16-ba. Vagyis a villa ekkor már közintézmény. Hogy pontosan mikor és hogyan államosították, további kutatásnak kell tisztázni.

Az épület a rendszerváltás után a fővárosi önkormányzat Csecsemőotthon és Egészségügyi Gyermekotthonai Igazgatóságához került, később habilitációs napközi lett: veleszületett rendellenességgel és betegséggel küzdő gyerekekkel foglalkoztak itt. Sokáig egész Budapesten ez volt az egyetlen ilyen intézmény. Jobb korszakaiban egyszerre 25 gondozottat tudott fogadni.

menesi_16_habilitacios.jpg

Az Elekes-villa 2019-ben, a Ménesi felől

menesi_ut_16_elekes_villa_2.jpg

Az Elekes-villa 2021. áprilisi állapot szerint, a Ménesi út felől

menesi_ut_16_elekes_villa_1.jpg

Az Elekes-villa terasza 2021. áprilisi állapot szerint

menesi_ut_16_elekes_villa_3.jpg

 Az Elekes-villa egyik belső tere 2021. áprilisi állapot szerint

A kilencvenes évek közepén egy darabig úgy volt, hogy az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek kapják meg, hogy kollégiumként hasznosíthassák a frissen visszakapott Szent Margit (korábban: Kaffka Margit) Gimnázium mellett. Ez végül nem valósult meg.

A habilitációs központ folyamatos finanszírozási gondokkal küzdött. A XI. kerület már 1993 átvette volna, de csak abban az esetben, ha az épületet is megkapja. Elhúzódó viták után végül ilyesmi megoldás született: 2000. január elsejétől az I., a XI. és a XII. kerület közösen vették át az intézményt, és biztosították a működéséhez szükséges pénzt. A funkció – habilitációs központ – megmaradt. A következő években fejlesztések (akadálymentesítés, liftépítés, tetőfelújítás) is történtek. Az épület belsejét az évtizedek alatt radikálisan átalakították, de egyes ajtók, lépcsőrészek még őrzik az eredeti állapotot.

 *

Az Elekes-villa évek óta üresen áll, külső falait benőtte a borostyán. A tulajdonos XI. kerületi önkormányzat még 2019-ben, a választások előtt tette forgalomképessé, eladását a közelmúltban hirdették meg.

Az ingatlan Vt-V-XI-06 övezeti besorolású, és NINCS rajta semmilyen helyi védettség. Ha az önkormányzat által kiírt pályázaton olyan tulajdonoshoz kerül, aki még a főfalak megtartásával sem számol, ez a majd' 100 éves épület eltűnhet a föld színéről.

*

Szerző: Borbás Barna

Ha bárkinek van még információja a ház történetével kapcsolatban, kérem, jelezze a himfyutca [kukac] gmail [pont] com címen!

süti beállítások módosítása